Wat is ademwerk?

Ademwerk

Je leest en hoort er veel over. Ademwerk in alle soorten en maten. Breathwork. Verbonden ademhaling. Wim Hoff ademhaling, holotropisch ademwerk, orgasmic breathing, psychic breathwork, liquid breathwork, womb healing breathwork, inner flute ademhaling, fire breathing. Het heeft vele voordelen en toepassingen. Je zou zelfs een natural high ervaring kunnen krijgen. Maar wat is ademwerk precies? En hoe kan het jou leven positief beïnvloeden? In deze blog lees je de basics over ademwerk zodat jij de beste keuze kunt maken als je met ademwerk aan de slag gaat.

Wat is ademwerk?

Hieronder vallen heel veel diverse oefeningen. Dit kunnen zijn kortstondige oefeningen van een paar minuten, juist langere ademreizen en alles daartussen. Ademwerk heeft diverse doelen:

  • Verhogen van jouw (levens-)energie
  • Ontlading van emoties en spanning
  • Ontspanning
  • Rust
  • Verruiming van het ademsysteem
  • Bewustwording van ademhaling in het dagelijks leven
  • Innerlijke inzichten
  • Verbeteren van focus en concentratie

Waarom zou je eigenlijk ademwerk willen doen?

Ieder mens ademt, continu. In een gezond lichaam zou geen reden hoeven zijn om de adem met jouw mind bewust te sturen of te veranderen. Toch kan het, vooral in de huidige samenleving goed zijn om jouw adem te trainen. Je bent misschien kort-ademig geworden of je voelt dat je adem heel hoog zit. Of je voelt je veel gespannen. Het bewust sturen de adem naar plekken in het lichaam kan je helpen om de adem te verruimen. Om weer met je volledige ademhalingsapparaat te ademen, om weer al je longblaasjes en alle lichaamscellen te vitaliseren met de adem.

De oorsprong van ademwerk

Ademwerk heeft een oude oorsprong. In de yogatradities die ongeveer 2000 jaar v. Christus ontstonden heeft ademwerk al een plaats. In het achtvoudige yogapad is ademwerk (pranayama genoemd) een van de acht paden om te bewandelen. Ademoefeningen worden daar uitgeoefend samen met yoga-houdingen (asana genoemd) en worden gedaan als ingang voor meditatie. Later is ademwerk ook in veel nieuwere stromingen gebruikt.

Een aantal daarvan zijn hierboven genoemd. En met de Wim-Hof ademhaling is er veel vernieuwde aandacht voor gekomen. Mede dankzij het experimentele en wetenschappelijke onderzoek dat Wim-Hof ernaar deed.

2 Technieken van ademwerk

1. Observatie, basis van ademwerk

Voordat je start met het doen van oefeningen waarbij je de adem op een bepaalde manier stuurt, is de belangrijkste oefening het waarnemen van de ademhaling. Je observeert simpelweg hoe het met je adem gaat.

Je hoeft er geen oordeel aan te geven en ook niet de adem te veranderen. Zo kun je voelen hoe de adem nu stroomt. Het is een training om je in het hier en nu te brengen. In deze oefening ga je zitten op een manier die voor jou fijn is. En observeer je de ademhaling.

Voel je de luchtstroom door je neus, je keel, je borst en je buik? Voel je jouw lichaam deinend op en neer bewegen met de adem?

2. Verbonden ademhaling

Een techniek waarmee ik zelf veel werk. Vanuit de observatie van de adem kun je voelen dat er een adempauze is na de inademing en na de uitademing.

In het verbonden ademwerk haal je de pauzes weg. Je blijft in een continue cadans in- en uitademen. Je kunt deze oefening zelf doen. Ga dan weer op een fijne plek zitten of liggen. Een plek die ook veilig is.

Je kunt hierbij lichaamsensaties opmerken.

Persoonlijke begeleiding

Het is in heel veel gevallen goed om met een begeleider, coach, mentor of gids te werken. Zo ook met ademwerk. Iemand die de adem heeft bestudeerd en daar zelf onderzoek naar blijft doen. Je kunt bij mij terecht voor jouw persoonlijke begeleiding. Ik geef 1:1 half day retreats én trajecten. Het is een van de instrumenten die ik inzet voor jouw optimale begeleiding. Ik ervaar vaak dat door het ademwerk zichtbaar wordt waar meer ontspanning mag zijn.

1:1 half day retreat

Dit bestaat uit ademwerk en het verwerken van de inzichten die hieruit voortkomen. Vooraf krijg je een intake van me. Waarvoor voel jij dat je zou willen ademen? Wat zou het je kunnen opleveren. De 1:1 half day retreats geef ik in Maarssen bij Utrecht.

Traject: The Foundation

In dit traject help ik je opnieuw jouw leven op te bouwen en vorm te geven.

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan