Terug naar site

Echt zijn, puur zijn, jezelf zijn

Over Authenticiteit, een van mijn kernwaarden

· Personal
Authentiek zijn. Echt zijn. Puur zijn. Dit klinkt nogal hoogdravend misschien. Wanneer ben je namelijk echt jezelf? En er moet toch ook gewoon gewerkt worden. Jezelf, dat ben je maar in je vrije tijd. Lang dacht ik zo over authenticiteit. Authenticiteit was niet iets wat belangrijk voor me was.

Totdat ik erachter kwam dat ik mezelf nogal was kwijtgeraakt. Nu, terugkijkend kan ik zeggen dat ik een rol speelde. Dat ik een masker op had van de succesvolle, hoogopgeleide dame. Toen ik het masker losliet zag ik dat ik niet de dingen deed die ik echt wilde doen en die ik echt belangrijk vond. In die tijd vond ik het moeilijk om zelf keuzes te maken. Ik twijfelde continu en vroeg anderen om hun mening. Zelf had ik geen ideeën en zelf durfde ik geen besluiten te nemen. Ik voelde me gelukkig als anderen -mijn baas, mijn collega’s, mijn vriend, mijn ouders- zich gelukkig voelden, en ik was verdrietig of boos als anderen verdrietig of boos waren.

Dit jaar doe ik het anders. Authenticiteit, of anders gezegd puurheid, is dan ook een van mijn kernwaarden -naast liefde, duurzaamheid en verwondering-. Deze kernwaarden zijn een leidraad voor mijn leven. Regelmatig reflecteer ik erop: leef ik nog puur? En als ik op een keuzemoment sta ga ik na: welke optie kan ik kiezen zodat het liefdevol, duurzaam, puur en met verwondering is?

Authenticiteit - Diep weten wie ik ben

Puur betekent voor mij dat ik geen masker op heb. Dat ik durf te zijn wie ik ben. Dat ik nogal gek kan zijn, impulsief of prikkelbaar, dat ik soms afdwaal en kan dromen. Maar ook dat ik kan vertrouwen op mijn gevoel, van knuffelen hou, graag echte aandacht heb en het liefste voluit leef.

Puur betekent dat ik nogal gek kan zijn, impulsief of kan dromen

Puur zijn betekent voor mij dat het zo goed is. Dat het allemaal mag zijn. En dat ik kan leven zonder angst voor of hoop op verandering. Een hele verademing.

 

In mijn reflectiesessie kwamen deze woorden boven:

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK