Terug naar site

Help! hoe inspireer ik mijn medewerkers?

Business

· Business

Ik probeer een blog te schrijven, die je raakt. Je CEO, directeur of leidinggevende probeert een speech te geven die je aanzet tot beweging, de communicatie-afdeling maakt mooie video’s om je te stimuleren. Een blog die niets teweegbrengt is nutteloos bestede tijd, een speech die je niets doet, een gemiste kans, een video die je na 10 seconden uitzet, weggegooid geld. Inspiratie lijkt een toverwoord: bedrijven zoeken inspirerende leiders, inspirerende trainers, inspirerende managers, inspirerende HR-collega’s. Zelfs financial controllers moeten inspirerend zijn. Maar hoe kun je anderen inspireren? En waarom is inspiratie zo belangrijk? Is al die inspiratie eigenlijk wel nodig en kunnen we niet gewoon normaal doen?

Inspiratie komt van het Latijnse “in-spirare” dat zoveel betekent als inademen. Vaak doelen met het woord inspireren niet alleen op het zelf ademen, maar ook op het doorgeven daarvan: leiders die ruimte geven aan adem, aan energie en ideeën. Niet door hun eigen inzichten op te leggen, juist door anderen de weg leiden hun eigen innerlijke bronnen – adem, energie, ideeën – aan te spreken. Oftewel: enthousiasmeren en bezielen.

Inspirare = inademen

Niet voor iedereen is het makkelijk geïnspireerd het werk te doen. Medewerkers ervaren geen ruimte bijvoorbeeld omdat er reorganisaties zijn, omdat ze zich zorgen maken over hun inkomsten, omdat werkzaamheden geautomatiseerd of verplaatst worden. Of omdat het werk niet passend of zelfs saai is: weer een agenda-afspraak verzetten, weer een excelbestand uitwerken, weer een offerte opstellen. Repetitief werk, of werk dat niet gedaan had hoeven worden als alles goed ging - Thank God voor automatisering. En voordat je het weet is de inspiratie in jouw organisatie tot onder het nulpunt gezakt. De medewerkers bewegen niet meer, komen steeds later hun bed uit, gaan apathisch naar hun werk en vertrekken gestrest weer naar huis. Nee dat wil je niet!

Hoe kan je dit voorkomen? Wat kun je doen om mij te inspireren? Ik raak geïnspireerd door de mensen, de collega’s, om me heen. De financial controller die me vraagt hoe het met me gaat, de CEO die haar levensverhaal vertelt, de leidinggevende die durft te vertellen wat hij soms moeilijk vindt, de collega die me blijft helpen ook als het te lang duurt en ze al lang iets anders had moeten doen. Door de klanten. De samenwerking met collega’s die ervoor zorgt dat ons gezamenlijke idee een succes is. De passie van de organisatie. Het gevoel dat ik helemaal op mijn plaats zit in een organisatie. Allemaal elementen waardoor ik regelmatig inspiratie ervaar.

De sleutel: een open en onderzoekende relatie

Wanneer je als leider de hoop hebt dat je anderen blijvend inspireert met die ene blog, die ene video of die ene speech dan kan ik je dan ook teleurstellen. In mijn ervaring werkt dat slechts kortstondig. Als medewerker had ik steeds vaker de kick van de externe inspiratie nodig. Na een speech of een inspirerend gesprek leefde ik weer even op – nieuwe ideeën en veel zin in mijn werk! – en vervolgens vervloog de inspiratie weer en ging ik gestrest terug naar huis. Als leider zul je dan ondervinden dat je steeds harder moet werken om de inspiratie terug te brengen. Vraag is dus niet hoe jij anderen inspireert, maar hoe jij medewerkers de weg leidt hun eigen vuurtje warm houden. Daarvoor is een open, onderzoekende relatie de sleutel. Een relatie waarin je nieuwsgierig bent hoe je de ander steeds weer kunt raken, kunt bewegen nieuwe mogelijkheden te zien, het anders of beter te doen dan een vorige keer.

Ik wens je veel inspiratie toe!

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK